Çimento su ile karıştırıldıktan sonra, hidratasyonun başlaması ile çimento hamuru hacminde azalma meydana gelir. Harç içine konan suyun buharlaşması sonucu rötre oluşur. Rötreyi ortadan kaldırmak mümkün değildir.

Rötreye Etki Eden Faktörler

1) Çimento ile ilgili faktörler

a) İncelik: İnceliğin artması rötreyi artırır.

b) Çimentonun kimyasal bileşimi: CaO, MgO ve SO3 gibi genişletici maddelerin fazla miktarda bulunması halinde rötre azalır. Diğer taraftan, içerisinde az miktarda alçıtaşı bulunan çimentolar fazla miktarda rötre yaparlar.

2) Ortam şartlarının etkisi

a)Rutubet: Havanın rutubetinin düşük olmsı buharlaşmayı kolaylaştırdığından rötreyi artırır.

b)Sıcaklık: Sıcaklığın yüksek olması halinde buharlaşma artar dolayısıyla rötre de artar.

3) Çimentonun dozajının artması rötreyi de artırır.

4) Buharlaşmayı artıran her sebep rötreyi de artırır.

Çeşitleri

1) Hidrolik Rötre (Kuruma Rötresi): Üretimi izleyen gün başlar ve 5-6 ay sürelye yavaşlayarak devam edebilir. Hidrolik rötrenin nedenini açıklayan kılcal borular, jel teorileri gibi varsayımlar vadır.

2) Termik Rötre: Çimentonun hidratasyon ısısı ile ilşkilidir. Prizi sona eren ve sertleşmeye başlayann betonda, hidratasyon ısıısının tüm kütleyi ısıtacak kadar artmaması sonucu kütle soğumakta vetermikrötre adı verilen olay meydana gelmektedir.

3) Bünyesel Rötre: Kaçınılmaz bir olaydır. Hidratasyon sonucu toplam mutlak hacimde meydana gelenbüzülmedir.

4) Erken (plastik) Rötre: Henüz beton taze iken priz süresince ortaya çıkar. Bu tür rötrenin çatlakları geniş yüzey alanlı tüm betonlarda,özellikle yazın çok sık rastlanan değişik boy ve derinlikteki rastgele dağılmış çatlaklardır.

5) Karbonatlaşma Rötresi: Priz ve sertleşme aşamasında ortamda mevcut CO2 gazlarının beton bünyesine difüzyon yapmaları sonucu, iç yapıda bazı karbo-alüminatlar oluştuğu saptanmıştır. Bu olayın sonucu büzülme meydana geldiği gözlemlenmiştir.

Rötrenin Zararları Nedir?

Rötrenin 2 önemli zararlı etkisi vardır:

1) Betonda çatlaklar oluşması: Bunun mahsurları şunlardır.

a) Betonun başta çekme olmak üzere mekanik mukavemetini azaltır.

b) Betonun geçirimliliği artar. Bunun sonucunda betonun, kimyasal etkilere ve ve dona dayanıklılığı azalır. Donatının paslanması kolaylaşır.

2) Donatıda parazit gerilmelerin oluşması: Bu ek gerilmeleri karşılaması için donatının kesitinin artırılması gerekir.

Rötrenin Etkilerini Azaltmak İçin Alınacak Önlemler

1) Betonda gereğinden fazla çimento kullanılmamalı.

2) Çok ince çimento kullanılmamalı.

3) Rötresi az olan çimento kullanılmalı.

4) Gereğinden fazla su kullanılmamalı.

5) Beton döküldükten sonra 1 veya 2 hafta süreyle sürekli nemli tutulmalı.

6) Betonarma yepılarda gereğinden fazla donatı bulundurulmamalı(donatı miktarı artarsa, rötredendolayı betondaki çekme gerilmeleri artar) ve donatı mümkün olduğu kadar simetrik yerleştirilmelidir.

7) Prizi cabuklaştırmak için kullanılan katkı maddeleri genellikle rötreyi artırır. Bu yüzden beton katkı maddelerini kullanmadan önce bnların rötreyi hangi oranda artırdığı ve meydana gelecek rötrenin ne gibi zararlar verebileceği incelenmelidir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir