Tapu işlemleri için Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nden randevu alınıyor. Bu randevu, satışı gerçekleşen taşınmazın kayıtlı olduğu tapu müdürlüğünden ya da farklı bir müdürlükten alınabiliyor. Tapu işlemleri için unutulmaması gereken nokta ise aynı gün içerisinde sadece tek randevu alınabileceği. Ayrıca bir yıl içerisinde aynı kimlik numarasıyla alınan randevuya beş kez gidil(e)memesi durumunda o yıl boyunca yeni bir randevu almanın mümkün olmadığıdır.
Tapuda bir gayrimenkul ile ilgili alım-satım işleminin yapılabilmesi için tarafların sahip olması gereken bazı özellikler de bulunuyor. Bu özelliklerden biri de kanuni olarak kabul edilen yaş grubuna dahil olmak. Tapuda yapılacak alım-satım işlemlerinde tarafların 18 yaşından büyük ve 65 yaşından küçük olma şartı bulunuyor. Taraflardan biri 65 yaşının üstündeyse Tapu Müdürlüğü’ne akli dengesinin yerinde olduğunu belgeleyen bir sağlık raporu veriyor.
Tapu İşlemleri
Ev satın alma ile ilgili yasal süreçte ilk işlem, belediyede rayiç bedelinin belirlenmesiyle başlıyor. Belediyeden rayiç bedel öğrenilirken aynı zamanda “Evin vergi borcu yoktur” yazısının da onaylı olarak edinilmesi önem taşıyor.
Rayiç bedelin belirlenmesini, alıcı ve satıcının yüzde 2’şer tapu harcını, tapunun anlaşmalı olduğu bankaya “tapu döner sermaye bedeli” ile birlikte yatırması adımı takip ediyor. Tapu harcının yatırılmasının ardından ise tapu için gerekli evraklarla ile birlikte tapuya başvuru gerçekleştiriliyor.
Tapu başvurusunda gerekli evraklar arasında nüfus cüzdanı aslı ve fotokopisi, satıcı ve alıcının iki adet fotoğrafı, tapunun aslı ve fotokopisi, rayiç bedel işlemleri sırasında belediyeden alınan onaylı “Evin vergi borcu yoktur” yazısı, ev satın almanın konut kredisi ile gerçekleşmesi halinde bankanın ipotek evrakları ve DASK poliçesi yer alıyor. Tapuya evraklar teslim edildikten sonra taşınmazın satış işlemi yapılıyor.