Ahşap malzemesi diğer yapı malzemelerine göre mimari uygulamalarda daha fazla esneklik ve uygulama kolaylığı sağlarken, nefes alır bir yapıda olmasından dolayı insan yaşamına çok sağlıklı bir ortam sunar. Üstün ısı ve nem yalıtımı özellikleri ile ahşap evler içinde yaşanılacak en sağlıklı ortamı yaratır. Beton yapılar yaydıkları radon gazı nedeni ile toksit yapıya sahiptirler.
Ahşap evler söküldüğünde çok az zayiatla yeniden kurulabilir. Onarım plan değişikliği çok kolaydır. Kullanıcıya ”bireysel müdahale” olanağı verir.
Ahşap enerji dostudur imal edilirken ve inşa edilirken diğer yapı malzemelerine göre çok daha az enerji kullanılır.
Betonun karşım suyundan; sonraki sulamasına, çakılın büyüklüğünden, kalitesine, demirin kalınlığından; işleniş biçimine kadar yüzlerce faktörün bulunduğunu ve bu yüzden eldeki olanaklarla denetimin olanaksız olduğunu artık kabul etmeliyiz.
Yapı malzemesi olan ahşabın mukavemetinin ağırlığa oranı, diğer yapı malzemelerinden yüksektir. Bu özelliği ile depreme en dayanıklı yapı malzemesidir.
EPS ( Polistiren Sert Köpük ) Isı Yalıtım Levhası:
- Yüksek ısı yalıtımı sağlayan levha, kimyasallara ve bakteri büyümesine karşı dirençlidir.
- Kapalı gözenekli olduğu için pratik olarak ıslanmaz., yalıtımı sürekli yapar.
- Çok iyi darbe absorbsiyon özelliği vardır. Basınca dayanıklıdır. Kırılgan değildir.
- Sonsuz ömürlüdür. Çevrecidir,
içinde ozon tabakasına zarar verici CFC içermez. Geri dönüşümlüdür. - Duvarlarda su, yoğunlaşma ve rutubet sorunlarını ortadan kaldırır.
- Kalınlığı zamanla incelmez sabit kalır.
- Zararlı madde emisyonunu azaltır.
- Enerji verimliliğini ciddi oranda elde eder, yapılarda enerji
maliyetini % 40 azaltır.
OSB:
Çatı kaplama ve cephe kaplama malzemesi olarak kullanılan OSB dış etkenlere dayanıklı fenolik reçine ile yapıştırılmıştır. Kenarları keçe, yüzeyi parafin kaplı olduğundan kesinlikle sudan etkilenmez. Kontraplak sınıfı bir malzeme olup, performansı kontraplağa göre daha yüksektir.
Dış cephe Kaplama Malzemeleri
PVC Yalıbaskı :
Kolay uygulanabilir, boya gerektirmez, yıkanabilir özellikte, dayanıklı bir dış cephe kaplama malzemesidir.
Ahşap Yalıbaskı:
Birbirine geçme sistemi
ile oluşan, dış cephelerde ahşap sıcaklığını yaşatan bir kaplama malzemesidir. Kolay uygulanabilir, dayanıklıdır.
Yer Döşemesi:
Rabıta zemin beton tesviyeli olarak yapıldıktan sonra karkas sistemi ile monta edilerek ara boşluklarına EPS yalıtım
malzemesi yerleştirilerek üzerine 20mm kalınlığında rabıta uygulanmaktadır.
Çatı Kaplama Malzemeleri
Shingle:
Cam tülü ve asfalttan üretilen shingle, esnek bir yapıya sahiptir. Hafiftir ve bu nedenle binanın depreme karşı daha güvenli olmasını sağlar. Çatı oturmasına sebebiyet vermez.
Çatılarda iyi bir yalıtım sağlamasının yanı sıra mahya ve derelerde çinko gerektirmez. Kolay ve hızlı uygulanır. Renkleri; bordo ve yeşil
Ondüline:
Ondüline levhaları, bitüm emdirilmiş organik elyafla özel bir reçinenin bileşiminden oluşmaktadır. Özel bir yöntemle levhanın bünyesine reçine ile birlikte emdirilen boya ondüline renklerinin en zor koşullarda bile sabit kalmasını sağlar.
Su geçirimsizliğine sahip, esnek olması nedeni ile çatlamayan, kesinlikle paslanmayan, küflenmeyen, UV ışınlarına dayanıklı, havadaki kimyasal ve biyolojik maddelerden etkilenmeyen ve bakım gerektirmeyen çevre dostu bir üründür. Renkleri; siyah, bordo ve yeşil
Ahşap Evi Oluşturan Sistemler
Duvar Sistemi:
14 cm lik eniyle tam 8,20 mt lik duvara eş ısı yalıtımına sahiptir. Ahşap dikme ve EPS dolgu bileşimli duvarlar ısı köprüsü oluşturmadığından % 50 ye varan yakıt tasarrufu sağlar. Hava sirkülasyonuna engel olan panel kilit sistemi ile kışın sıcak, yazın soğuk mekanlar yaratılır.
14 cm lik ahşap dikme ve EPS dolgu bileşiminin aynı ısı geçirgenlik katsayısına sahip farklı malzemeler ile yapılan duvarların kalınlıklarının karşılaştırılması;
* 14 cm’lik ahşap dikme ve EPS dolgu bileşimi
* 45,6 cm Ahşap Yonga
Levha duvar:
* 52,6 cm Gaz Beton
* 136,7 cm Bims Blok
* 157,8 cm Yatay Delikli Tuğla
* 736 cm Donatılı Beton’a eşittir.