Mantolama işlemi 2009 yılında yapılan yasal düzenlemeler ile zorunlu hale getirilmiştir. Mantolamanın yasal olarak düzenlemesinin sebebi ise gerek kişisel gerekse ülke olarak ortaya çıkacak tasarruf sebepleridir. İyi bir yalıtım ile eviniz ısı derecesi eskiye oranda tükettiğiniz yakıtın çok altında çok az yakıt maliyeti ile daha fazla ısınacaktır. Bu durum kişilerle başlayıp devletin enerji politikasına olumlu yönde katkı sağlayacak seviyeye kadar gelebilecek özel bir işlem olarak dikkat çekmektedir.
İzolasyon işlemi sadece kışın soğuk havalarda evinizi ısıtma etkisi göstermemektedir. Bunun dışında yaz aylarında klima kullanmanıza rağmen istediğiniz serinliğe ulaşamamanızın da önüne geçecek bir işlemdir. Peki bu kadar faydalı bir işlem yapılırken nelere dikkat edilmeli? Biraz piyasa araştırması yaptığınız da karşınıza farklı farklı bütçeler karşınıza çıkacaktır.
Mantolama işleminde en önemli detay kullanılan malzemedir. Cam yünü, taş yünü, mantar levhalar gibi işlem sırasında kullanılan malzemeler vardır. Ancak bu malzemelerin birim fiyatları da kalitelerine göre değişkenlik göstermektedir.
Mantolama iç cephe ve dış cephe olarak iki şekilde uygulanmaktadır. İç cephe mantolama üzerine çalışılacak yapının durumuna göre uygulanır yada uygulanmaz. Zorunlu bir işlem değildir. Mantolama işlemi rüzgarlı ve yağmurlu havalarda uygulanamaz. Bu sebepten dolayı mantolama işlemi için öngörülen ideal teslim süresi 1-4 hafta arasıdır. Yapılan yasa düzenlemeleri gereğince her binanın 2017 yılına kadar enerji kimlik belgesi alma zorunluluğu bulunmaktadır.
Çatı yalıtımı da dış cephe yalıtımı kadar binamız için olmazsa olmaz bir unsur olarak dikkat çekmektedir. Isı yalıtım malzemeleri çatı tipine göre değişiklik gösterir. Çatıyı kapatan kiremit ve benzeri ürünler ile çatı tahtası arasına su yalıtım membranı konularak, ısı yalıtım malzemesi su buharı yoğuşumundan korunur. Soğuk hava boşluğu, yalıtım ile su yalıtım membranının oturduğu ahşap malzeme arasında bulunur. Soğuk hava sirkülasyonu bu bölgedeki yoğuşmayı engeller. Çatı yandan ısıtılan bir hacme dayanmaktadır. Yalıtım ısıtılan hacmin iç kısmından yapılmıştır. Tavan sıvasından itibaren çatıyı delip yukarı çıkan havalandırma bacası bulunmaktadır. Havalandırma bacasının etrafı yalıtılmalıdır